Makaleler

Cilt Hastalığıyla Mücadele Pek Çok Kişinin Desteğini Gerektirir (ve bazen de çevrim içi bir topluluğu!)

Dr. Katie Beleznay  British Columbia Üniversitesi Dermatoloji Departmanı’nda Klinik Öğretim Görevlisidir. İlgi alanları akne&rosacea, sedef ve fotoproteksiyondur. Dr. Beleznay’ı Twitter ya da LinkedIn’den takip edebilirsiniz..

 

Sedef ve ürtiker gibi kronik cilt rahatsızlıklarından yakınan kişiler hastalıklarıyla mücadelede yalnız olduklarını hissedebilir. 

Bir hekim olarak, ben ve meslektaşlarım hastalarımızı rahatlatmak için çok çalışıyoruz; ancak birçok hastanın söylediği gibi, tıp camiasının sağladığının ötesinde bir desteğe ihtiyaç var. Birçok vakada bu destek, kesinlikle gerekli olan moral desteği sunabilen arkadaş ve ailelerle başlar. Ancak bazılarında bu bir seçenek olmayabilir ve bazıları için de yeterli olmayabilir. Neyse ki internet ve sosyal medyayla da hastaların bağlantı kurup deneyimlerini paylaşması ve tartışması mümkün hale gelmiştir.

Sonuç olarak, hastaların hem fiziksel hem de duygusal olarak neler yaşandığı konusunda doğrudan bilgisi olan bir grubun desteğini istemesi doğaldır. Özellikle depresyon, dışlanma, yalnızlık ya da izolasyon gibi sedef ya da ürtikerin tüm potansiyel belirtilerini yaşarken, konuşacak birini bulmak önemlidir.1 Açık olalım: Doğrudan doktorunuzdan duymuyorsanız yanlış bilgilenme riski olduğundan, online tıbbi bilgi araştırırken aşırı dikkatli olun.

Ancak duygusal destek, empati ve cesaretlendirme söz konusu olduğunda, hastalarımı online ya da diğer kanallardan destek gruplarını araştırmaları için teşvik ederim. İster egzersiz sırasında ne giyileceğine karar vermek ister tatillerde alevlenme yaşayanların derdini paylaşmayı istemek amacıyla olsun, online destek grupları dayanma gücü, gülümseme ya da hasretle beklediğiniz güvenli bir alan sağlayabilir.

Destek grubu bulma

Eğer siz de bu kronik cilt hastalıklarından muzdaripseniz ve sizin gibi başka hastalarla iletişime geçmek isterseniz hasta dernekleriyle iletişime geçebilir ya da sosyal medyada sedef, sedef, ürtiker, ürtiker, kurdeşen gibi hastagleri arayarak destek gruplarına katılabilirsiniz. Ayrıca, kendi destek grubunuzu oluşturmamanız için de bir sebep yok!

Cilt hastalığınızla ilgili nerede destek ararsanız arayın, diğer kişilere ulaşma ve onlarla iletişim kurma isteğinin doğal bir yanıt olduğunu bilin. Kronik cilt rahatsızıklarıyla uğraşmak kesinlikle kolay değildir; ancak hastalar için deneyimi ve bilgiyi paylaşarak bağlantı kurabilecekleri ve sorunun üstesinden gelebilecekleri birçok yol olduğu gerçeği, günümüzde yaşadığımız online dünyanın önemli bir faydasıdır.  

Burada daha önceki blog yazılarında tartışıldığı gibi iyimser bakışı sürdürmek, yaşam kalitesini iyileştirmede önem taşımaktadır ve destek grubunuzu bularak Yaşam Kalitenizin iyileşmesine yardımcı olacak adımlardan biridir.

 

Referanslar

  1. https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/depression Accessed 1/7/2016 - Quality of life assessment in patients with chronic urticaria. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962011000500006&lng=en&nrm=iso&tlng=en#nt Accessed 1/7/2016