Makaleler

Sedefle Kışı İyi Geçirmek için 9 Öneri

Sedef hastalığınız varsa kış en sevdiğiniz mevsim olmayabilir. Çünkü sedef özellikle kışın bazı hastaların cildini kötü etkileyebiliyor;1 alevlenmelere, uykusuz gecelere neden olabiliyor.2

Belirtiler kış aylarında neden kötüleşir?

Kış aylarının cildiniz için kötü haber olmasının birçok nedeni vardır. Sıcaklıktakı düşüş bunlardan biridir. Hava soğuduğunda kaloriferi yüksek sıcaklığa ayarlamak ortamda zaten az miktarda olan nemi alıp götürür ve cildi kurutarak onu daha hassas hale getirir.3 Ayrıca, güneşe daha az maruz kalmanın vücudunuzdaki D vitamini (ciltte güneş ışınlarına maruziyet sonucunda üretilir) düzeylerinin önemli ölçüde düşmesi anlamına geldiği de bir gerçektir.4 D vitamini eksikliğinin sedef hastalarında yaygın olduğunu zaten biliyoruz ama özellikle kış aylarında eksiklik artan şekilde görülür.5 D vitamini deri hücrelerinin gelişiminde ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde rol oynadığından, alevlenmelerin yılın bu zamanında daha da yaygınlaşması şaşırtıcı değildir.6,7

Eşyalarınızı toplayıp daha hoş iklimli bir yere taşınmanın dışında, havayı kontrol etmek için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Ama iyi haber şu ki, kış koşullarının cildiniz üzerindeki etkisini azaltabileceğiniz pek çok pratik yöntem mevcut:

1. Sabun konusunda dikkatli olun

Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH’ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir.8 Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz.

2. Yulaf ezmesi ile… banyo yapın

Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir. Bir çorabı veya giysiyi yulafla doldurun ve suyla dolu küvetin içine koyun ya da yulaf ezmeli banyo ürünlerini kullanın.9 Yulaflar suyla temas ettiğinde, cildi hem koruyan hem de nemlendiren jelatinimsi bir film tabaka oluştururlar.10 Yalnız suyun çok sıcak olmamasına özen gösterin ve banyodan çıkar çıkmaz mutlaka nemlendirici bir krem sürün.3

Banyo için zamanınız olmuyorsa, doktorunuzu arayın çünkü duş alırken vücut yağı sürmek ve sıcaklığı düşük tutmak gibi diğer hızlı çözümler de duştan çıktıktan sonra cildin kurumasını önlemeye yardımcı olabilir.3,11,12

Hızlı bir duş ya da gevşetici bir banyo olsun, cildinizi çok sert ovalama arzusuna yenik düşmemeye gayret edin çünkü cildiniz tahriş olabilir ve hatta bir alevlenme bile tetiklenebilir.9

3. Bir nemlendirme cihazı alın

Kışın kaloriferler havayı kurutur; dolayısıyla bir nemlendirme cihazı faydalı olabilir.3 Bu kullanışlı cihazlar nemi ortama buğu şeklinde üfler, fakat radyatörün üzerine koyulan bir kase su veya ıslak bir havlu da aynı derecede etkili olabilir.

4. Nemlendirici cilt kremini bolca sürün

Cildinizi korumak ve yeterince nemli kalmasını sağlamak için kalın bir tabaka halinde nemlendirici sürün (ideal olarak cilt nemliyken).3,12 Üre veya salisilik asit içeren ürünler cildi yumuşatmaya ve hastalıktan etkilenen bölgelerde biriken kuru derinin atılmasına yardımcı olabilir.12

5. Beslenirken sedefi aklınızdan çıkarmayın

Omega-3 yağ asitleri sedef gibi otoimmün (yanı bağışıklık sisteminin kendi kendisine saldırdığı) hastalıklarda önemli antiinflamatuar (iltihap önleyici) faydalar gösterebilir.13 Bu esansiyel yağlardan dogal olarak zengin gıdalarla [örnegin keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yağlı balık (somon ve sardalya gibi), ceviz ve badem14] – beslenmek cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Aynı zamanda bol bol su içmeye gayret edin15 ve kafein ve alkolden kaçının; bunların her ikisi de idrar söktürücüdür ve vücuttan su atılmasına yol açabilir.16

6. Pamuklu ve bambu liflerinden yapılmış kıyafetler giyin

Yünlü bir kazak yumuşacık olabilir fakat kaşındıran örgü kazaklar hassas cildi kötüleştirebilir. Bu nedenle tahrişi en aza indirmek için her zaman kazağın altına yumuşak pamuklu veya ipek bir giysi giymek önemlidir.17,18 Sadece ne giydiğiniz değil, aynı zamanda nasıl giydiğiniz de önemlidir. Dar kıyafetler var olan lezyonlara sürtünerek daha fazla tahrişe neden olabilir.18

7. Stresi kontrol altında tutun

Yıl içerisinde stresin arttığı dönemler olabilir ve stresin sedef hastalığını kötüleştirebildiğini biliyoruz19. O nedenle cildinizin iyiliği için kendinize çok fazla yüklenmemeye çalışın. Doktorunuzla konuşun ve stresi azaltmak için ne yapabileceğinizi öğrenin.

8. Açık havaya çıkın

Güneşli günlerde D vitamini düzeyinizi artırmak ve bunun yanı sıra ruh halinizi iyileştirmek için dışarıya çıkarak olabildiğince güneş ışığından faydalanın.20

9. Doktorunuzla konuşun

Cilt hastalığınız kış boyunca kötüleşirse, doktorunuza görünmek için mutlaka bir randevu alın. Ne yaparsanız yapın, alevlenmelerinizi her zaman kontrol edemezsiniz ve size en iyi yardımcı olabilecek kişi doktorunuzdur.

Sedefe rağmen kışı rahat atlatmanıza yönelik dokuz öneriyi böylece vermiş olduk.

Referanslar

  1. Schön MP, Boehncke WH. Psoriasis. N Engl J Med 2005;352(18):1899-912. 
  2. Bedi TR. Clinical profile of psoriasis in North India. Indian J Dermatol Venereol Leprol 1995;61(4):202-5.
  3. National Psoriasis Foundation. Psoriasis in spring, summer, fall and winter. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016. 
  4. Khan QJ, Fabian CJ. How I treat vitamin d deficiency. J Oncol Pract 2010;6(2):97-101. 
  5. Gisondi P, et al. Vitamin D status in patients with chronic plaque psoriasis. Br J Dermatol 2012;166(3):505-10. 
  6. Lehmann B. Role of the vitamin D3 pathway in healthy and diseased skin--facts, contradictions and hypotheses. Exp Dermatol 2009;18(2):97-108. 
  7. Schwalfenberg GK. A review of the critical role of vitamin D in the functioning of the immune system and the clinical implications of vitamin D deficiency. Mol Nutr Food Res 2011;55(1):96-108. 
  8. Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett 2003;8(3):1-4. 
  9. University of Maryland Medical Center. Psoriasis. https://umm.edu/health/medical/ency/articles/psoriasis. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  10. Pazyar N, et al. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2012;78:142-5.
  11. Al-Waili NS. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complement Ther Med 2003;11(4):226-34.
  12. National Psoriasis Foundation. Over the counter, not over your head. https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/topicals/over-the-counter. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  13. Balbás GM, et al. Study on the use of omega-3 fatty acids as a therapeutic supplement in treatment of psoriasis. Clin Cosmet Investig Dermatol 2011;4:73–77.
  14. Medline Plus. Vegetarian diet. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002465.htm. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  15. NHS & Royal Nursing College UK. Water for Health – Hydration Best Practice Toolkit for Hospitals and Healthcare. https://www.rcn.org.uk/__data/assets/pdf_file/0003/70374/Hydration_Toolkit_-_Entire_and_In_Order.pdf. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  16. Armstrong LE, et al. Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation, and exercise-heat tolerance. Exerc Sport Sci Rev 2007;35(3):135-40. 
  17. National Psoriasis Foundation. Why do we itch? https://www.psoriasis.org/advance/why-do-we-itch. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  18. Everyday Health. How Clothing Can Affect Psoriasis. http://www.everydayhealth.com/psoriasis/psoriasis-and-clothing.aspx. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.   
  19. Heller MM, Lee ES, Koo JY. Stress as an influencing factor in psoriasis. Skin Therapy Lett 2011;16(5):1-4. 
  20. National Institutes of Health. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals.  https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#disc. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.