Makaleler

Sedef hastalığı ve hamilelikle ilgili gerçekler

Sedef hastalığınız  varsa ve hamile kalmayı planlıyorsanız muhtemelen dedikoduları duymuşsunuzdur, hem iyi hem de kötü dedikoduları. Sedef hastalığı olan kadınlar hamilelik komplikasyonları yönünden daha fazla risk taşır mı? Hamile kaldığınızda sedef hastalığınız ortadan kaybolur mu? Doğumdan sonra ne olur, hamilelik sonrası alevlenme söylentileri doğru mu?

Düşünülmesi gereken çok fazla şey var. Bu nedenle, bu konuları açıklığa kavuşturmak için bilimin söylediklerini inceleyeceğiz.

Sedef, hamile kalmanıza engel değildir

İşte size iyi haber: araştırmalar sedef hastalığınız olmasının bebek sahibi olmanızı etkilemediğini göstermektedir.1 Bununla birlikte, sedefle yaşarken ve hamile kalmaya karar verirken dikkate alınması gereken hala çok şey var. Görmezden gelseniz bile sonunda kaçamayacağınız konu elbette tedaviniz ve tedavi rejiminizin hamilelik döneminde değiştirilip değiştirilmeyeceğidir. Bunu doktorunuzla açıkça konuşun, doktorlar bu konularla başa çıkmada hastalara yardımcı olmaya alışıklardır.

Bununla birlikte, hakkında düşünmek istemeyebileceğiniz ancak üzerine eğilmeniz gereken önemli ikilemlere dönüşebilecek başka konular da vardır. Meme ucuı tahrişi hakkında konuşmak isteyen yoktu herhalde. Biz de öyle düşünmüştük. Ancak şunu bilin: bazı uzmanlar hamilelikten sonra alevlenmeleri hafifletmek için hafif topikal steroidlerin kullanımını önerse de2, emzirme sırasında bu ilaçların meme bölgesine sürülmemesi konusunda uyarmaktadırlar.3 Dolayısıyla bu çoğunlukla üzerinde konuşmamayı tercih ettiğiniz bölgelerde daha fazla tahriş anlamına gelebilir.

Sedef hastalığınız hamilelik döneminde daha iyiye gidebilir

“Gidebilir” kelimesini göz ardı etmeyin”! Bu konu oldukça karmaşıktır. Pek çok kişi hamilelik döneminde sedefin daha iyiye gittiği söylentilerini işitir ve gerçekten heyecanlanırlar ve onları suçlamıyoruz. Ancak araştırmalar bunun herkes için geçerli olmadığını gösteriyor; kadınların yaklaşık %40-60’i cilt hastalıklarının hamilelik döneminde iyileştiğini fark etmektedir.4 Eğer siz de bunlardan biriyseniz, oldukça keyifli bir 9 ay geçirebilirsiniz.

Sedef hastalığınız hamilelikten sonra kötüleşebilir

Sizi önce heyecanlandırıp sonra başınızdan aşağı kaynar sular döktüğümüz için özür dileriz. Ancak bir araştırma ne yazik ki sedefin saadet dolu hamilelik döneminden sonra aslında kötüleşebileceğini gösteriyor. Aynı çalışmada, kadınların %65’i doğum sonrasında sedef hastalığı belirtilerinde kötüleşme bildirmiştir.5 Yine söyleyelim, bu sadece bir çalışma ve sedef hastalığı ile hamilelik her kadında birbirini farklı biçimde etkilemektedir. Siz ve doktorunuz vücudunuzu en iyi tanıyan kişilersiniz ve yapılacak en iyi şeyi sizler belirleyebilirsiniz.

Hamilelik komplikasyonları açısından daha fazla risk altında olabilirsiniz

Bu konu önemlidir, çalışmalar sedef hastalığı olan kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve plasenta komplikasyonları riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.6-8 Riskler hakkında kaygılıysanız, doktorunuzla konuşun.

Bebeğinizde sedef hastalığı olabilir veya olmayabilir.

Sizde sedef hastalığı varsa, çocuğunuza bu hastalığın kalıtımla aktarılma olasılığı yaklaşık dörtte birdir.9 Hem sizde hem de eşinizde sedef hastalığı varsa bu olasılık %65 civarındadır.10 Bununla birlikte şunu hatırlamakta fayda var, sırf bebeğinize sedefle ilişkili genler aktarıldı diye, onda mutlaka sedef gelişecek diye bir şey yok. Aslında, genel nüfusun en az %10’u sedefe yatkınlık yaratan genlerden birini veya daha fazlasını taşır ve buna karşın nüfusun sadece %2’si etkilenir.11 Başka bir deyişle, sedef hastalığı sadece genleri değil, pek çok faktörü içeren karmaşık bir cilt hastalığıdır.

Böylelikle size bilimin söylediklerini aktarmış olduk. Şimdi doktorunuzla konuşma ve sizin için en uygun olan şeye karar verme zamanı.

Referanslar

 

  1. Seeger JD, et al. Pregnancy and pregnancy outcome among women with inflammatory diseases. 2007;214(1):32-9.
  2. Chi CC, et al. Evidence-based (S3) guideline on topical corticosteroids in pregnancy. Br J Dermatol 2011;165(5):943-52.
  3. National Psoriasis Foundation/USA. Pregnancy and Nursing, Treatment with topicals during pregnancy, Treatment with light therapy. Son erisim tarihi: 17 Kasim 2016. https://www.psoriasis.org/pregnancyhtps://www.psoriasis.org/pregnancy/treatments/topicals. https://www.psoriasis.org/pregnancy/treatments/light-therapy.
  4. Sorin D, Pavlovsky L, David M. Psoriasis in Pregnancy. Curr Derm Rep 2012;1:209–213.
  5. Murase JE, et al. Hormonal effect on psoriasis in pregnancy and post partum. Arch Dermatol 2005;141(5):601-6.
  6. International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations. Bringing Psoriasis into the Light. http://www.ifpma.org/wp-content/uploads/2016/01/Psoriasis_Publication-Web.pdf. Son erisim tarihi: 17 Kasim 2016.
  7. Yang YW, et al. Psoriasis and pregnancy outcomes: a nationwide population-based study. J Am Acad Dermatol 2011;64(1):71-7.
  8. Bandoli G, et al. Potentially modifiable risk factors for adverse pregnancy outcomes in women with psoriasis. Br J Dermatol 2010;163(2):334-9. 
  9. Swanbeck G, et al. Genetic counselling in psoriasis: empirical data on psoriasis among first-degree relatives of 3095 psoriatic probands. Br J Dermatol 1997;137(6):939-42.
  10. British Skin Foundation. Is psoriasis hereditary? http://www.britishskinfoundation.org.uk/SkinInformation/AtoZofSkindisease/Psoriasis.aspx. Son erisim tarihi: 17 Kasim 2016. 
  11. National Psoriasis Foundation/USA. Genes and Psoriasis. https://www.psoriasis.org/research/genes-and-psoriatic-disease. Son erisim tarihi: 17 Kasim 2016. 

Cilt hastalığında #NoFilter fotoğraflar

Devamı