Makaleler

Cilt Hastalığıyla Mücadele Pek Çok Kişinin Desteğini Gerektirir (ve bazen de çevrim içi bir topluluğu!)

Dr. Katie Beleznay British Columbia Üniversitesi Dermatoloji Bölümünde Klinik Eğitmendir. Özel ilgi alanları akne & rozasea, sedef ve fotoproteksiyondur (güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunma) ve araştırmalarını bu alanlarda yoğunlaştırmaktadır. Dr. Beleznay’ı Twitter’da burada veya LinkedIn’de burada takip edebilirsiniz.

Sedef ve ürtiker gibi kronik cilt hastalıkları olan kişiler hastalıklarıyla başa çıkmaya çalışırken zaman zaman kendilerini yalnız hissedebilirler. Bir tıp profesyoneli olarak kendimin ve meslektaşlarımın hastalarımızı sıkıntıdan kurtarmak için çok çalıştığımızı biliyorum fakat pek çok hastanın bize söylediği gibi, tıp camiasının sağlayabildiğinin ötesinde bir desteğe ihtiyaç var. Çoğu zaman bu şüphesiz gerekli manevi desteği sunabilen arkadaşlar ve aileyle başlar. Ancak bazıları için bu bir seçenek olmayabilir ve diğerleri içinse yeterli olmayabilir. Neyse ki, internet ve sosyal medya sayesinde hastaların birbirleriyle bağlantı kurmaları ve kendi deneyimlerini paylaşmaları ve tartışmaları mümkün hale gelmiştir.

Ne de olsa, hastaların hem fiziksel hem de duygusal açıdan ne yaşadıkları konusunda ilk elden bilgiye sahip bir çevreden destek aramak istemeleri doğaldır. Sedef veya KİÜ’nün olası belirtileri olan depresyon, dışlanmışlık, yalnızlık veya tecrit duygularını yaşadığınız zaman konuşacak birilerini bulmak özellikle önemlidir.1,2

Açık konuşalım: Tıbbi bilgi araştırmak söz konusu olduğunda, internette son derece dikkatli olun çünkü doğrudan doktorunuzdan almadığınız hatalı bilgilerle karşılaşma riski var. Fakat konu duygusal destek, empati ve cesaretlendirme olduğunda, hastalarımı çevrim içi ve çevrim dışı toplulukları araştırmaya teşvik ediyorum. İster spor salonunda giyilecek kıyafetler konusunda karar vermek, isterse de tatil günlerinde alevlenme yaşamış başka biriyle derdini paylaşmak olsun, çevrim içi gruplar size hep özlemini duyduğunuz aidiyet hissini, neşeyi veya güvenli alanı sunabilir.

References

  1. National Psoriasis Foundation. Depression. https://www.psoriasis.org/life-with-psoriasis/depression. Son erişim tarihi: 17 Kasım 2016.
  2. Ue AP, et al. Quality of life assessment in patients with chronic urticaria. An Bras Dermatol 2011;86(5):897-904.